miercuri, 12 mai 2010

Budinca de gris cu mere

Reteta penru copii mai mari de 9 luni.

Ingrediente Budinca de gris cu mere


250 g mere,
50 g zahar,
25 g unt,
250 ml lapte,
15 g gris,
2 oua,
1 pliculet zahar vanilat.
un varf cutit sare.


Mod de preparare:

Merele se spala, se curata de coaja si se taie in felii.
Intr-o cratita se pun untul si zaharul asezat intr-un strat uniform si, deasupra, feliile de mere.
Se da la cuptor la  foc potrivit.
Dupa ~15 min, cand zaharul s-a caramelizat, se scoate cratita din cuptor si se lasa la o parte.
In acest timp se pune la fiert laptele cu zaharul vanilat si sarea.
Cand laptele da in clocot, se adauga grisul „in ploaie", amestecand mereu.
Dupa ce grisul a fiert, se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca cu ouale, puse unul cate unul, batand bine, ca sa se omogenizeze compozitia.
Aceasta se toarna peste mere introducand din nou cratita la cuptor, la foc potrivit, 30-35 min, pana cand budinca se rumeneste.
Se rastoarna pe un platou si se serveste rece.

marți, 11 mai 2010

Chec fara grasime

Reteta pentru copii mai mari de 7 luni.

Ingrediente pentru chec fără grăsime

4 buc oua,
250 g zahar,
200 g faina,
6 linguri apa,
coaja rasa de la 1/2 lamaie,
1 pliculet de zahar vanilat,
50 g stafide,
10 g unt.

 Mod de preparare:


Intr-un castron se bat galbenusurile cu apa pana se obtine o compozitie spumoasa.
Se adauga, treptat, zaharul si mirodeniile, batand tot timpul pana se obtine o compozitie cremoasa.
Se adauga treptat faina, amestecand in continuare.
Se opresc 4 linguri de faina.
Separat, se bat albusurile spuma.
In castronul cu compozitia din galbenusuri si faina, se adauga alternativ, cate o lingura din albusul batut spuma si din faina pastrata, pana se incorporeaza intreaga cantitate de albus si faina.
Se tapeteaza o tava cu hartie de pergament unsa cu unt, se toarna o parte din compozitie, dupa care se adauga si stafidele date prin faina si se toarna si restul de compozitie.
Se introduce forma în cuptorul incins, lasandu-se la copt la foc iute - pana cand checul creste si incepe sa se crape în lung, dupa care i se reduce focul la potrivit si se mai lasa circa 40 min.
Cand checul este gata, se tine sa se raceasca 10 min in forma, apoi se rastoarna, se dezlipeste hartia si se pudreaza cu zahar farin.

Se serveste taiat în felii.

duminică, 9 mai 2010

Piure de cartofi

 Reteta pentru copii mai mari de 7 luni.


Ingrediente pentru piure de cartofi



300 g cartofi,
100 ml lapte,
3 g sare,
5 g zahar,
10 g unt.



Mod de preparare:


Cartofii se spala bine si se pun la fiert cu tot cu coaja.
Dupa ce au fiert, se decojesc, se trec prin sita, se pun intr-o cratita si se adauga laptele fierbinte, zaharul si sarea.
Se bate bine cu telul pana avem o pasta spumoasa si fara cocoloase.
Cand piureul este gata se ia de pe foc si se adauga untul.
Se serveste imediat. In cazul in care nu se poate servi imediat, se lasa acoperit, mai adugam lapte, unt si batem bine cu telul.

vineri, 7 mai 2010

Sote de legume cu unt

 Rețetă pentru copii mai mari de 9 luni.

Ingrediente pentru sote de legume cu unt

1 morcov ,
50 g mazare,
100 g cartofi,
50 g dovlecei,
patrunjel si /sau marar,
10 g unt,
sare 1-2 g,
20 g smantana.


Mod de preparare:

Se curata si se spala bine zarzavaturile (cubulete), apoi se pun la fiert în apa (cat sa le acopere).
 Dupa ce au fiert, se strecoara si se adauga sarea si untul.
Se serveste cald.
Soteul este si mai gustos daca se adauga, la sfarsit smantana.

joi, 6 mai 2010

Salam de biscuiti

Reteta pentru copii mai mari de 9 luni.

Ingrediente pentru Salam de biscuiti


500 g biscuiti,
150 g unt,
100 g zahar pudra,
4 oua,
50 g cacao,
2 pliculete zahar vanilat,

 Mod de preparare:

Untul se freaca cu zaharul pana devine spumos.
Se adauga galbenusurile, cacaua, zaharul vanilat si biscuitii taiati marunt, amestecand bine de fiecare data.
Apoi se inglobeaza usor albusurile batute spuma.
Compozitia obtinuta se intinde in lung, pe un celofan, presarat cu zahar.
I se da forma de salam si se ruleaza strans.
Se da la rece fara sa se scoata celofanul.
 A doua zi se scoate celofanul si salamul se taie felii.

miercuri, 5 mai 2010

Rasol din carne de vaca sau de pasare

 Reteta pentru copii mai mari de 9 luni.

Ingrediente:

250 gr carne de vaca 250 g sau 300 gr carne de pasare,
100 gr morcov,
100 gr cartofi,
50 gr radacinoase (pastarnac si /sau patrunjel ),
sare,
600 ml apa.


Mod de preparare:

Se pune carnea la fiert în apa clocotinda.
Pe parcurs se spumeaza.
Cand carnea este pe jumatatea fiarta, se adauga zarzavaturile, curatate si spalate.
Dupa ce au fiert, se adauga sarea; zarzavaturile se scot, se taie cubulete sau in felii rotunde si se adauga ca garnitura la bucatelele de carne.
Supa de la rasol se poate servi cu diverse garnituri (taitei, fidea, orez, galuste legume etc).
 Pentru copii peste 1 an se taie bucatele, pentru cei pana intr-un an se poate toca.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...